FORENINGEN FORUM, Bergen
Aktiviteter
Hvitvin 12.09.08

 

 Vi smaker på hvitvin, temakveld

12. september 2008

 

Rammen rundt denne temakvelden, 12. September 2008, var den aller beste:

-     Selskapslokalet i Håkonsgt. 24 skulle tas i bruk for første gang etter oppussingen.

-     Arne Skarsvåg hadde nok en gang påtatt seg å være foredragsholder.

-          Kvelden var fulltegnet med langt over 40 deltakere.

Opplegget for temakvelden var omtrent lik de foregående: Først skulle foredragsholderen kåsere om et antall utvalgte viner. Dernest skulle deltakerne selv smake og bedømme de forskjellige vinene etter hver presentasjon. Til slutt skulle det være matservering med drikke til og denne gang var det reker, brød og selvfølgelig hvitvin, som sto på menyen. Musikk til bespisningen skulle Primo Casetto sørge for.

La det være sagt med en gang: Kvelden ble en formidabel suksess og en stor opplevelse for de 38 personene, som hadde møtt opp. Dette skyldtes delvis det oppussete selskapslokalet, som nå var lyst og trivelig og dekket til småbord, men mest at foredragsholderen Arne Skarsvåg fra Vinmonopolet (Sesorisk Prøveinstans på Arcus i Oslo) var i praktslag. Han beveget seg blant forsamlingen, fikk kontakt, skapte stemning og holdt tilhørerne bundet med sine beskrivelser og bemerkninger.

Følgende 6 viner fra 6 forskjellige land ble presentert, prøvesmakt og kommentert:

 

 

 

 

 

 

 

 

·         Beringer Zinfandel Blush

 

·         Langmann Schilcherfrizzante 2007

 

·         Leitz Rheingau Riesling Trocken 2007

 

·         Terras Gauda O´Rosal 2007

 

·         Jean Collett Chablis 1.cru Vaillons 2005

 

·         Vina Sutil Late Harvest 2007

 

 

 

 Arne Skarsvåg 

Først tok Skarsvåg oss til det berømte vinhuset Beringer Vineyards i Napa Valley i California. Vinhuset, som ble etablert i 1876, har fått flere utmerkelser og produserer bl.a. rosévinen  Beringer Zinfandel Blush. Vinen er basert på den blå druetypen Zinfandel, en allsidig drue som brukes både til produksjon av rødvin, hvitvin, rosévin og musserende vin. Vinen er halvtørr og lys rosa. Pris på Vinmonopolet: kr. 99,90. Varenummer: 31015. Skarsvåg påpekte at vinen har en fin sødme. Den er leskende og en fin drikkevin.  Etter prøvesmaking var de fleste deltakerne enige om at dette var en svært god drikkevin med søtlig smak.

 

Skarsvåg tok oss deretter til Østerrike, et lite vinland som de siste årene har økt salget av vin i Norge ganske betydelig. Østerrike produserer spesielt tørre hvitviner og roséviner, men leverer også prisgunstige søte viner. Deltakerne ble presentert for rosévinen Langmann Schilcherfrizzante 2007 fra produsenten Langmann i Weststeiermark, sør i landet. Vinen er produsert på druetypen Blauer Wildbacher, som dyrkes hovedsakelig i Steiermarkområdet sør i Østerrike. Vinen er klar rosa med fruktig smak. Pris på Vinmonoplet: kr. 124,70. Varenummer: 80125. Skarsvåg påpekte at vinen var god som aperitiff og til spekemat. Passer dessuten godt til friske jordbær. Deltakerne var enige om at vinen var frisk.

  Fra Østerrike tok Skarsvåg oss videre til en av Tysklands minste vindistrikter, Rheingau, på nordsiden av Rhinen mellom Wiesbaden og Rudesheim. Mange av vinmarkene i området har jord med mye skifer og druetypen Riesling er dominerende. Vinprodusenten Leitz har hatt en eventyrlig framgang i Norge de siste årene med sine tørre Riesling viner. Blant disse er Leitz Rheingau Riesling Trocken 2007, en klar strågul hvitvin som er frisk og tørr på smak. Pris på Vinmonopolet: kr. 109,50. Varenummer: 45231. Skarsvåg mente denne gode vinen ville passe godt til skalldyr og spesielt reker. Etter prøvesmaking var de fleste enige om at dette var en god og frisk hvitvin, som var verdt å prøve.

  Deretter tok Skarsvåg oss til Spania og til Rias Baixas i Calicia på den spanske vestkysten. Rias Baixas regnes som det beste hvitvinsdistriktet i Spania og her produseres det fine viner basert på Albariño-druen, bl.a. hvitvinen Terras Gauda O’Rosal 2007 fra produsenten Terras Gauda. Vinen er produsert på 70% av druetypen Alberiño og er lys gul og med fin fruktig og fyldig smak. Pris på Vinmonoplet: kr. 159,90. Varenummer: 45581. Skarsvåg påpekte at vinen var en god vin til mange sjømatretter, bl.a. til reker, krabbe, sushi, østers og hummer. Deltakerne var enige om at vinen var litt aromatisk rund, men med frisk smak.

  Fra Spania gikk ferden til Frankrike og til Chablis i Burgund, 20 mil sørøst for Paris.  Dette lille, pittoreske landsbyområdet er berømt for sine hvite viner, bl.a. Jean Collett Chablis 1. cru Vaillons 2005 fra  produsenten Jean Collett. Vinen er produsert på druetypen Chardonnay og er klar lys gul med frisk smak og gode syrer som sitter lenge. I duften  inngår gule frukter og modne epler. Pris på Vinmonopolet: kr. 178,80. Varenummer: 37501. Skarsvåg kommenterte at dette var en god årgang og en meget god vin, som brukes bl. a. til østers og blåskjell. Deltakerne var enige om at vinen var god med lang og fin ettersmak.

  Deretter  gikk ferden til Chile og Colchagua dalen, 130 kilometer sørvest for Santiago. Prousenten Vina Sutil plantet vingårdene i 1990 og leverer i dag noble viner for det internasjonale markedet. Blant disse er Vina Sutil Late Harvest 2007, produsert på druetypen Sauvignon Blanc. Fargen er gul med duft av søte frukter. Smaken er fruktig med fin sødme og en del sukkertøytoner. Pris på Vinmonopolet: kr. 75,00 for 0,375 liter. Varenummer: 80026. Skarsvåg kommenterte at dette var en enkel, men god dessertvin, noe deltakerne var enige i.

Vår formann, Ronald Breisnes, takket til slutt Arne Skarsvåg for hans vellykkete kåseri og fortalte at Skarvåg nå ønsket å ta en liten pause fra temakveldene. Foreningen var blitt forsikret om at et en ny og dyktig foredragsholder ville bli plukket ut til neste temakveld. En øredøvende og velfortjent applaus fulgte deretter Arne Skarsvåg, som forlot forsamlingen, mens deltakerne ble servert reker, brød og hvitvin til musikk av Primo Casetto. Det hele ble rundet av med hyggelig prat rundt bordene avbrutt med korte besøk i baren.

Som sagt: En meget vellykket temakveld! 

 

 

Prøvesmaking. Reidunn og Kristian Bubandt. Bakerst: Arne Skarsvåg

 

Oppmerksomme tilhørere.

 

 

Konsentrasjonen og interessen er på topp.

God stemning!

 

 Vinen kommenters.

God stemning - vinen nytes!

God stemning blant gode venner!

 

 

 

Skarsvåg lytter til kommentarer fra en av deltakerne.

Eigil Helland serverer Arnold Morken.

Ekteparene Nerheim og Bubandt følger oppmerksomme med.

Skarsvåg kåserer blant deltakerne.

Konsentrasjon og prøvesmaking.

Det smaker godt med reker til hvitvin.

    

Fornøyd  Eva Morken.                    Fornøyd var også Roald Osmundsen.

 

 

 

Referat, kommentarer og foto: Jan  Christian Olsen 


 
VelkommenSelskapslokaletForeningenAktiviteterSangforeningen