FORENINGEN FORUM, Bergen
Aktiviteter
Gourmetaften 2010

 

Torstein Sperre

Det var stor interesse for denne temaaftenen, torsdag 21. oktober 2010. Arrangementskomiteen hadde opprinnelig satt en begrensning på 40 deltakere, men klarte å lage plass til 46 deltakere. Foreningen hadde de siste årene gjennomført flere vellykkete medlemsaftener med vinsmaking som tema. Denne gangen ville man forsøke noe nytt og Knut Høibraaten lanserte ideen med en gourmetaften. Kjøkkjensjefen på restaurant Lucullus, Torstein Sperre, som selv var medlem i foreningen, ble kontaktet og tok villig på seg oppdraget til arrangementskomiteen store glede.

På forhånd hadde man annonsert med en tre retters middag med tilhørende, utsøkte viner. Nå ble det egentlig 4 retter og Torstein la vekt på at han som regel forsøkte å legge opp retter og ingredienser etter sesongen, i dette tilfellet høsten. Dette passet egentlig veldig bra ettersom bordene var pybtet med høstfarger. Torstein presiserte at alle vinene var bortimot 100% økologiske. D.v .s. at produsentene følger strengere regler under produksjonen.

Torstein gjennomgikk menyen og de ingrediensene han hadde valgt til aftenen:

FORRETT NR. 1. Som 1. forrett hadde han valgt: 

 

Arkivbilde. Ikke fra temaaftenen.

Toast med kremede reker og dill

Toast med kalveéntrecote og parmesanost

Laksetartar med gressløk og créme fraiche 

 

 

Som drikke til denne forretten hadde Torstein valgt en frisk, musserende vin fra Veneto i Italia:

Belstar Prosecco Brut

Produsent: Bisol Desidero & Figli, en av de eldste vinproduserende familiene fra Veneto med historie tilbake til midten av 1500-tallet. Druetype: 100% Prosecco. Alkoholinnhold: 11,2%. Duft: Frisk duft av sitrus, epler og blomster. Smak: Fruktig med en elegant og søtlig ettersmak. Vinmonopolet: Varenr. 5224701, bestillingsutvalget. Pris: kr. 119.90. Passer til: Alene, men er en svært allsidig matvin til rene fiskeretter, italiensk spekemat eller salater.

 

 

FORRETT NR. 2. Som 2. forrett hadde Torstein valgt: 

 

 

Råmarinert laks med vaktelegg, pepperrot, sitrusvinaigrette og lakserogn

 

Som drikke til denne forretten hadde Torstein valgt en elegant hvitvin fra Gascogne i Frankrike:

Tarquet Amplitude

Produsent: Domaine du Tarquet. Eierne, familien Grassa, dyrker på økologisk basis og har levert hvitvin til Norge gjennom en årrekke, bl.a. 30583 Domaine du Tarquet og 15493 Tarquet Sauvignon Blanc. Druetyper: Blanding av Ugni Blanc, Colombard, Semillon og Sauvignon. Alkoholinnhold: 10,5%. Duft: Intens frisk duft av sitrus, epler, plommer og fruktblomster. Smak: Fruktig, ren og forfriskende med en anelse av mineraler. Vinmonopolet: Finnes dessverre ikke i sortimentet. Selges p.t. kun til restaurantger. Pris: kr. 119.90. Passer til: Som aperitiff, men er også nydelig til skalldyr og smakfulle fiskeretter.

 

 

 

 

HOVEDRETT. Til hovedrett presenterte Torstein: 

 

Arkivbilde. Ikke fra temaaftenen.

Lammebiff med fondantpotet fylt med persillerotpurré, grønnsaker"provencial" og rosmarinsjysaus.
 

Til drikke til hovedretten hadde Torstein valgt en rund rødvin fra Navarra i Spania:

Fiesta de Azul y Garanza

Produsent: Bodegas Azul y Garanza, 7 mil syd for Pamlona. Druetyper: Tempranillo og Garnacha. Alkoholinnhold: 13,5%. Duft: Ung, frisk duft med noe jordsmonn og streif av krydder. Smak: Rund, saftig og fruktig med moderat syre med en frisk og tørr avslutning. Vinmonopolet: Varenr. 52253, basisutvalget. Pris: kr. 114,90. Passer til: En lekker festvin (fiesta = fest). Brukes til lam, pasta og kylling. Nytes kanskje best lett avkjølt.

 

DESSERT. Til dessert hadde Torstein valgt:

 

 

"Åpen" creme brulée av tahitivanilje, eple i råsaft og eplegele.
 

Til desserten hadde Torstein valgt en dessertvin fra Piemonte i Italia.

Marcarini Moscato d'Asti

Produsent: Azienda Agricola Marcarini. Marcarini familien har laget vin siden tidlig på 1800 tallet. Druetyper: Moscato. Alkoholinnhold: 5,0%. Duft: Intens duft med masse blomster. Smak: Fruktig med veldig god syre. Sitter godt og lenge. Vinmonopolet: Varenr. 58728, bestillingsutvalget. Pris: kr. 115,90. Passer til: Bløtkake, kremkaker, riskrem, jordbær og desserter hvor frukt og bær dominerer.

  

 

NB!  ----  UNDER ARBEID - MER KOMMER!!   Jan Christian Olsen

 









 


 
VelkommenSelskapslokaletForeningenAktiviteterSangforeningen